http://yle.fi/uutiset/kainuun_tuntemattomat_suuruudet/5072  Tämä linkki ei toimi enää, lisäsin uudet linkit jokaisen henkilön loppulauseeseen.

Tässä samat tarinat kuin linkissä, mutta linkin kautta pystyy kuuntelemaan tarinat henkilöiden takana.

kajaanin+linnanrauniot

Keitä olivat Samuel Lång, Oskar Lönnbohm ja Hannes Gebhard? Kainuun historiaan kätkeytyy monia merkittävän uran tehneitä henkilöitä, joiden nimi on jäänyt pimentoon.

Suomalaiset tuntevat Eino Leinon, Elias Lönnrotin ja Ilmari Kiannon, mutta eivät ehkä Hannes Gebhardia, Lars Vivalliusta tai Oskar Lönnbohmia. Kainuun historiasta löytyy monia mielenkiintoisia ja merkittäviä henkilöitä, vaikka he eivät olekaan saaneet patsasta itselleen. Toimittaja Harri Nousiaisen ja dosentti Reijo Heikkisen tekemässä sarjassa tutustutaan 25 merkittävään henkilöön.

1. Lars Vivallius

Vivallius oli ruotsalainen runoilija, jonka elämä oli täynnä vauhtia, seikkailuja, vehkeilyä ja vaarallisia tilanteita. Jos Vivallius eläisi nykyaikana, hän olisi todennäköisesti erilaisten aikakauslehtien vakiohaastateltava. Vivallius virui Kajaanin linnankin tyrmässä, mutta hän on jäänyt toisen Kajaanin linnan vangin, Johannes Messeniuksen, varjoon. Kuuntele Vivalliuksen tarina alkuperäisen linkin kautta. 

2. Samuel Lång

Samuel Lång oli Kajaanin linnan päällikkö. Hän rakennutti linnan valmiiksi ja riiteli kajaanilaisten kanssa Kajaaninjoen kalavesistä. Kajaanilaisia Lång häiritsi muun muassa tykinlaukauksilla keskellä yötä. Kuuntele Långin tarina alkuperäisen linkin kautta.

3. Johannes Cajanus

Cajanus oli Paltamon kirkkoruhtinas, joka tunnettiin myös nimellä Lylyhammas. Hän aloitti Paltamossa kansanrunousharrastuksen ja tallensi ensimmäiset tiedot Väinämöisestä ja Kalevalasta. Cajanus johti Kainuuta kuin omaa ruhtinaskuntaansa. Kuuntele kuinka suuri valta Cajanuksella Kainuussa oli alkuperäisen linkin kautta.

4. Ristijärven pyöveli

Ristijärven pyövelistä ei tiedetä kovinkaan paljon, mutta mies teki mitä miehen piti tehdä. Kainuussa on ollut aikoinaan kaksi pyöveliä, kuuntele lisää kuoleman ammattilaisista alkuperäisen linkin kautta. – Linkkiä ei enää löydy

5. Jaakko Theudschovius

Kainuun ensimmäinen opettaja Jaakko Theudschovius toimi alunperin Kajaanin linnan saarnaajan ja pappina, mutta joutui vastentahtoisesti ottamaan vastaan opettajan tehtävän. Opettajana Theudschovius oli äärimmäisen kovakourainen – suorastaan väkivaltainen, ja ajautui sen vuoksi riitoihin oppilaiden vanhempien kanssa. Kuuntele millaista kuria Theudschovius oppilailleen piti alkuperäisen linkin kautta. -Linkkiä ei enää löydy.

6. Heikki Meriläinen

Sotkamolainen maanviljelijä, joka perusti omin varoin koulun Naapurinvaaralle. Hän opetteli lukemaan ja kirjoittamaan vasta aikuisena, mutta kunnostautui myöhemmin kansanromaanien kirjoittajana. Kuuntele Heikki Meriläisen tarina alkuperäisen linkin kautta.- Linkkiä ei enää löydy

7. Oskar Lönnbohm

Eino Leinon vanhempi veli, joka harrasti Kainuussa ensimmäisenä arkeologisia tutkimuksia ja oli kotiseutututkimuksen työmyyrä. Kuuntele lisää Oskar Lönnbohmista alkuperäisen linkin kautta. –Alkuperäistä ohjelmaa ei enää löydy mutta tässä linkissä kerrotaan Eino Leinon isoveljistä.

8. Talas-Eera

Eera Karppinen oli aikansa kuuluisa voimamies, tervansoutaja, markkinapoliisi ja pyhäkoulunopettaja. Hän kuoli 1903 syötyään homeista leipää. Talas-Eera oli aikansa kuuluisuus. Linkki Talas-Eeran tarinaan.

9. Isa Asp

Louise ”Isa” Asp tunnetaan Suomen ensimmäisenä naislyyrikkona. Asp syntyi Utajärvellä ja vietti lapsuutensa pääosin Puolangalla ja Suomussalmella. Hänen tekstinsä saivat uuden suunnan opettajaopintojen aikana Jyväskylän seminaarissa. Kuuntele lisää lyyrikko Isa Aspista alkuperäisen linkin kautta.

10. Kondrad Hollo

Satakunnassa syntynyt ja Kainuuseen asettunut Kondrad Hollo teki merkittävän uran valokuvaajana. Vaikka Hollo tunnetaan ansiokkaana valokuvaajana, niin monet muistavat hänet paremmin helmenpyytäjänä. Hollo löysi kevätkesällä 1925 Taivalkosken Korvuanjoesta raakun, joka on tiettävästi suurin Suomesta löydetty jokihelmisimpukka. Kuuntele lisää Kondrad Hollosta alkuperäisen linkin kautta.

11. Anna Trolin

Nuori kajaanilaisneito joutui kohtalokkaasti sodan jalkoihin 1740-luvun Kajaanissa. Kajaaniin tuli tuohon aikaan venäläisiä sotilaita, joista osa asettui Anna isän, Kajaanin linnan päällikön Diedrik Trolinon kotiin. Yksi sotilaista, venäläiskapteeni Basilius Scheraeff rakastui perheen Anna-tyttäreen. Suhteesta seurasi lapsi, joka syntyi kuitenkin kuolleena. Kuuntele, mitä siitä sitten seurasi Anna Trolinille alkuperäisen linkin kautta tai lue hänen tarinansa blogistani helmikuu 2015 osiosta.

12. Hannes Gebhard

Hannes Gebhardista voidaan hyvällä omalla tunnolla käyttää nimitystä suomalaisen osuustoiminnan isä. Kajaanin Auralassa lapsuutensa viettänyt Gebhard oli menestyvä liikemies, taloustieteen professori ja kansanedustaja, mutta parhaiten hänen kuitenkin muistetaan Suomalaisen osuustoimintaliikkeen käynnistäjänä. Kuuntele, mitä Hannes Gebhard teki vuonna 1899.

13. Volter Rihtniemi

Kajaanin seminaarin ensimmäisenä johtajana toiminut Volter Rihtniemi oli aikanaan sangen ristiriitainen henkilö. Rihtniemi johti Kajaanin seminaaria yksioikoisella ja autoritäärisellä tavalla, joka oli omiaan herättämään myös vastustusta. Paitsi että Rihtniemi oli pedagogi, hän oli myös lehtimies. Kuuntele, mitä muuta Volter Rihtniemi sai aikaiseksi.

14. Aarne Orjatsalo

Aarne Ridellin, vuodesta 1906 alken Orjatsalo, syntyi vuonna 1883 Simossa, mutta vietti lapsuutensa Paltaniemellä. Aarne vaihtoi sukunimensa Orjatsaloksi riitauduttuaan metsänhoitajaisänsä Alaric Ridellinin kanssa. Kuuntele, mitä kiivas ja kiihkeäluonteinen Orjatsalo sitten teki.

15. Mikael Soininen

Kuhmon pappilassa lapsuutensa viettänyttä Mikael Soinista saamme pitkälti kiittää siitä, että maahamme saatiin oppivelvollisuuslaki. Soininen valmistui ylioppilaaksi Kuopiosta 1879 ja vielä tuolloin hän käytti sukunimenä Johnsson. Väiteltyään tohtoriksi ja toimittuaan aluksi mm. kieltenopettajana Soininen siirtyi kouluhallituksen palvelukseen. Kuuntele, mitä muuta merkittävää Soininen ehti saavuttaa.

16. Friedrich Remmler

Friedrich Remmler herätti varsin ristiriitaisia ajatuksia aikalaisissaan. Remmler oli saksalainen eläintieteilijä ja vakooja. Sisällisodan jälkeen Remmler perusti Suvenniemen eläintieteellisen aseman Kajaanin liepeille. Paikalliset ällistelivät Remmlerin yksityistä villieläintarhaa ja hänen metsästykseen kouluttamiaan lintuja. Kuuntele lisää Friedrich Remmleristä.

17. Anders Chydenius

Vuonna 1729 Ala-Sotkamossa syntynyt Anders Chydenius oli pappi, mutta hän toimi myös valtiopäivämiehenä ja osallistui Ruotsin valtiopäiville kolmena vuonna. Hän oli myös tarkkanäköinen talousmies, jonka ajatukset poikkesivat jyrkästi vallalla olleesta talousjärjestelmästä. Chydenius ikuistettiinkin 1000 markan seteliin juuri taloustieteen saavutustensa ansiosta. Kuuntele lisää Chydeniuksesta.

18. Kasimir Leino

Vanhemman veljensä Oskar Lönnbohmin tavoin Kasimir Leino kävi koulunsa Oulun ruotsalaisessa lyseossa ja valmistui ylioppilaaksi Kuopion yksityisestä lyseosta. Kasimir Leino jatkoi opintojaan Helsingin yliopistossa, mutta jo tuolloin hän oli tehnyt päätöksensä ryhtymisestä kirjailijaksi. Kasimir onnistui ja hänestä tuli maisteri 1888, eli hän onnistui toisin kun vanhempi veljensä Oskar. Kasimir Leino tunnettiin paitsi kyvykkäänä kirjailijana myös esteetikkona ja salonkileijonana, jolla oli kyky saada naiset pauloihinsa. Vaikka Kasimir Leinon kirjallinen tuotanto oli laaja, silti hän jäi vanhemman veljensä tavoin nuoremman veljensä Eino Leinon varjoon.

19. Antti Andelin

Paltamo oli 1800-luvulla merkittävä pitäjä ja niinpä kirkkoherran pesti oli varsin haluttu. Antti Andelin tuli Paltamon kirkkoherraksi Utsjoelta, jossa hän toimi kirkkoherrana kuuden vuoden ajan. Utsjoen peruja Andelinilla oli mm. saamen kielen taito ja kiinnostus kotiseutututkimukseen ja arkeologiaan, ja Andelin käynnistikin arkeologiset tutkimukset Kajaani alueella jo 1879. Linkki ohjelmaan.

20. Toivo Gideon Tuhkanen

Henkilösarjan osassa 20 tutustutaan mieheen joka ei ole taustaltaan kirkon mies, kuten monet sarjassa esitellyt henkilöt. Toivo Gideon Tuhkanen oli merkittävä kuvataiteilija. Pohjanmaalla Jalasjärvellä 1877 syntyneelle Toivo Gideon Tuhkaselle side Kainuuseen muodostui isänsä kautta. Sotkamon Jormaskylällä syntynyt isä Juho Tuhkanen osti vuonna 1903 Rehjan saaren perheen kesänviettopaikaksi, jossa he viettivät runsaasti aikaa. Toivo Gideon ei seurannut isänsä jalanjälkiä opettajaksi, vaan valitsi kuvataiteen. Linkki tarinaan.

21. Martti Hela

Tampereella vuonna 1890 syntynyt Martti Hela johti Kajaanin seminaaria 16 vuotta. Helan aikana laitoksessa toimi muun muassa oma sinfoniaorkesteri, joka teki kiertueita ympäri Suomea. Hela oli myös tuottelias säveltäjä, hän sävelsi noin sata laulua ja 13 kantaattia. Hela ehti toimia myös Yleisradion musiikkipakinoitsijana, ja hän toteutti ensimmäisen Kainuusta lähetetyn radiolähetyksen Kalevalan juhlavuona 1935. Kuuntele lisää Helasta alkuperäisen linkin kautta. Linkkiä ei löydy.

22. Matti Heikki Haapalainen

” Ennen minä laivan teen kuin takin”, tokaisi räätäli Matti Heikki Haapalainen aikoinaan. Toimelias mies sai räätälin hommista tarpeekseen ja ryhtyi laivuriksi Oulujärvelle. Haapalaisen omistama Koitto-alus aloitti liikennöinnin 1888. Paikalliset kutsuivat alusta Rässiraudaksi. Koska kilpailua ei alalla ollut, sujuivat Haapalaisen liiketoimet hyvin ja hän rakennutti toisen, Salo-nimisen aluksen. Lisäksi Haapalainen perusti Kajaaniin ensimmäisen höyryvoimalla toimivan sahan ja oli puuhaamassa Kajaaniin myös sähkölaitosta. Kuuntele lisää Oulujärven merkittävimmästä laivurista alkuperäisen linkin kautta. Linkkiä ei löydy.

23. I.K. Inha

Virroilla vuonna 1865 syntynyt I.K. Inha, alkuperäiseltä nimeltään Kondrad Into Nyström, oli yksi maamme valokuvauksen mestareista. Kainuuseen Inha liittyy vahvasti siksi, että hän on kuvannut teoksissaan kattavasti muun muassa Sotkamoa ja Kajaania. Inha kävi kuvausmatkalla myös Vienan Karjalassa, kuvaten ihmisten elinympäristöä ja tapakulttuuria. Kuuntele lisää Inhasta alkuperäisen linkin kautta.

24. Jussi Kukkonen

Suonenjoella 1892 syntynyt Jussi Kukkonen oli arvostettu lehtimies ja tuottelias kirjailija. Kukkonen aloitti lehtimiesuransa harjoittelijana Savon Sanomissa. Muutettuaan Kajaaniin vuonna 1918 hän siirtyi Kainuun Sanomien toimittajaksi. Lehden päätoimittaja hänestä tuli vain 27-vuotiaana. Kukkonen oli tarmokas ja arvostettu lehtimies, mutta myös tuottelias kirjailija. Hänen kirjallinen tuotantonsa käsittää noin 60 teosta ja ne ovat pääosin seikkailuromaaneja. Kuuntele lisää Jussi Kukkosesta.

25. Aslak Fränti

Agronomi Aslak Fränti ehti elämänsä aikana olla työnsä ohella mukana monessa eri luottamustoimessa. Kittilässä 1916 syntynyt Fränti pääsi ylioppilaaksi Kajaanissa 1936. Valmistuttuaan agronomiksi vuonna 1945 Aslak Fränti palasi Kajaaniin ja toimi aluksi maanviljelysseuran karjatalouskonsulttina. Läheiset suhteet presidentti Urho Kekkoseen takasivat myös sen, että Fräntin kautta viestit Kainuusta menivät perille. Kuuntele lisää luottamustoimien erikoismiehestä.

Lähteet: Yle Kainuu

Yksi kommentti artikkeliin ”Kainuun tuntemattomat suuruudet

  1. – Hyrynsalmen Hallan Ukko ja muut aktivistit
    – Pertti Lindeman, Katinkullan perustaja (elää nykyään maanpaossa Espanjassa ja Virossa, pitää blogia Uudessa Suomessa)

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s