Aikaisemmassa blogitekstissäni kertoilin Konsta Olavin – sukumme tuntemattoman sotilaan tarinan. Jo Olavin tarinaa kirjoittaessani mietiskelin ihmeellistä yhteensattumaa: Olavi syntyi Ontojoella, katosi Ontajoella. Tilasin muutama vuosi sitten Olavin kantakortin ja ajattelin sitä lukiessani, että korttiin on tullut kirjoitusvirhe katoamispaikan kohdalle mutta tarkempi tutustuminen karttoihin kertoi kyseessä olevan omituisen yhteensattuman. Liikkuminen nykyisin tuntemamme rajan yli on ollut ammoisina aikoina melkoisen esteetöntä ja entinen Oulujärven erämaa oli vielä 1500- luvun alkupuolella asumatonta seutua. Tai sanotaanko mieluummin niin, että alueella ei ollut pysyvää asutusta vaan Limingan talonpojilla oli alueeseen nautintaoikeus eli kävivät kalastelemassa ja metsästelemässä alueella. Taisivatpa ajoittain sattua vastakkain nämä lännestä tulleet ”nauttijat” ja Karjalan puolen kulkijat.

Vuodelta 1650Kartassa vuodelta 1650 Sotkamossa on jo järvi nimeltä Ondojärvi. Järvi sijaitsee nykyisin Kuhmo puolella Katermasta kuhmoon päin. Ontojoki on joki, joka lähtee Ontojärvestä Sotkamoon eli lähteen päin.

Karjalan puolella on myös Ontajärvi, johon Ontajoki laskee. Ontajärven luoteisrannalla on Ontajärven kylä.

Lainaus wikipediasta:
Ontajärvi (karjalaksi Ondarvi, ven. Ондозеро, Ondozero) on maaseututaajama ja entinen kylähallintoalue Mujejärven piirin itäosassa Ontajärven länsipuolella Karjalan tasavallassa Venäjällä. Vuodesta 2006 Ontajärvi on osa Rukajärven kuntaa. Kylässä oli noin 300 asukasta vuonna 1996.
Ontajärvi sijaitsee 131 kilometriä piirikeskuksesta Mujejärvestä itään, noin 35 km Rukajärven kylästä kaakkoon. Kylässä on 1800-luvulta peräisin oleva tšasouna. Nykyinen Ontajärvi on peräisin 1950-luvulta ja oli perustettu entisen Ontajärven karjalaiskylän kohdalle tyypilliseksi metsätyökyläksi. Sen väestö on muodostunut entisestä Ontajärven kyläläisistä, entisten lähikylien asukkaista (esim. Korpilahti) ja uusista tulokkaista, jotka olivat pääosin värvättyjä valkovenäläisiä. Nykyinen Ontajärvi käsittää kaksi osaa: kylän (ven. derevnja), jolla tarkoitetaan vanhan kylän paikkaa, ja myöhemmin rakennetun maaseututaajaman (posjolok).
Ontajärven kylä on on perustettu yli 450 vuotta sitten. Se oli yksi vanhimmista asutuskeskuksista nykyisen Karjalan tasavallan keskiosassa. Kylä mainitaan ensi kerran Lapin pogostojen verokirjassa vuodelta 1597. Ontajärvi kuului silloin hallinnollisesti Paateneen pogostaan ja oli melko iso paikallismittakaavassa (19 taloa). Talojen määrän perusteella voi olettaa, että Ontajärvi oli perustettu ainakin muutamaa kymmentä vuotta ennen esimerkiksi 1540-1550 luvuilla tai aikaisemmin. Kylän perustajat olivat harkinnet tarkasti tulevan kylän sijaintia, koska olivat halunneet elää siellä mahdollisimman mukavasti, harjoittaa maanviljelyä ja olla turvassa. Perustamispaikkana oli valittu kannas Ontajärven ja Lajanijärven välissä. Vieressä sijaitsee kalarikas Ontajärvi ja lähimetsät ovat täynnä riistaa.

831
Ontajärven kylä Ontajärven rannalla. Kuvan lähde Ontajärven kylän nettisivut: http://www.muezersky.ru/area/istoriya_poselenii/ondozero.html

Wikipedian tekstissä vilahtaa toinenkin mielenkiintoinen nimi: Mujejärvi. Sotkamossahan Tenetin virrassa on paikka nimeltä Mujehoulu. Onko siis sana mujekin karjalankieltä?

Karjalan Ontajärvi tunnetaan lähteistä jo siis 1500- luvun lopulta. Sotkamon Ontojärven tai Ontojoen nimen iästä ei ole varmaan tietoa mutta jo 1545 mainitaan Ontojärvi juuri noissa Limingan talonpoikien nautintaoikeuskirjoissa. Vuoden 1650 kartassa Ontojärvi on myös nimetty karttaan. Kumpi paikoista on siis ollu ensin? Vai onko mahdollista, että molemmat ovat saaneet samanlaisen nimen ilman tietoa samannimisestä paikasta rajan toisella puolen? Sana onto tai onta ei ole ainakaan minulle tuttu. Karjalan puolen kartassa Ontajärveen laskeva Ontajoki on kirjoitettu myös muodossa Onnanjoki. Olen tiedustellut sanojen merkitystä karjalankielen taitoisilta mutta ainakaan vielä en ole saanut yksiselitteistä vastausta. Tähän mennessä paras arvaus on se, että Onto-Ontto olisi muunnos miehen etunimestä mutta tosiaankin Karjalan puolella nimi on esitetty myös muodossa Onda-Onta.

Vuodelta 1650

Ote Inbergin kartasta vuodelta 1875. Karjalan Ontajärvi oikealla alhaalla, Ontajoki kirjoitettu tässä kartassa muotoon Onnanjoki.

Konsta Olavi siis katosi noissa lähes syntymäkylänsä kaiman maisemissa. Suomen puolustusvoimat julkaisi vuosi sitten talvi- ja jatkosodan aikaisia kuvia tuhansittain. Noista kuvista löytyy myös Ondajoki-Ontajoki/ Ondajärvi-Ontajärvi kuvia.
6490612543832605_r500

88986

88990

Konsta Olavi siis katosi noissa lähes syntymäkylänsä kaiman maisemissa. Suomen puolustusvoimat julkaisi vuosi sitten talvi- ja jatkosodan aikaisia kuvia tuhansittain. Moista kuvista löytyy myös Ondajoki-Ontajoki/ Ondajärvi-Ontajärvi kuvia.Nämä kesäiset kuvat Ontajoelta saattavat olla hyvinkin läheltä Konsta Olavin katoamispaikkaa. Tarkempia koordinaatteja ei kuvien yhteyteen ole kirjoitettu. Kuvauspäivä näillä kolmella kuvalla on 18.5.1942 eli kymmenen päivää Olavin katoamisen jälkeen.

3 kommenttia artikkeliin ”Ontajoki – Ontojoki

 1. Etsin isäni sotilaskantakortissa mainittuja taistelupaikkoja. Tämä Ontajoen asemasota taistelu, on mainittu yhtenä ja myös Rukajärvi/Äänislinna on mainittu. Hän oli kivärimiehenä kranaattimiehenä ja mittamiehenä. Korpraali Börje Wallgren, menetti nuoruutensa ja kyllä sanoisin, että hänen kokemukset sodassa ei antanut myöhemminkään hänelle rauhaa. Hän eli kuitenkin yli 80 vuotiaaksi.

  Tykkää

 2. Aika jännä yhteensattuma. Pari vuotta sitten, kysyin sinulta tietoa, Kajaanissa vaikuttaneesta Kartanonomistajasta, Kaarlo Huotelinista. Sotapolku.fi antaa hakusanalla Huotelin, yhden osuman. Ontajoella 15.9.1941 kaatuneen, 1.1.1908 syntyneen Jaakko Huotelinin. Jaakko oli ilmeisesti edellämainitun Kaarlon pojanpojanpoika?

  Tykkää

  1. En ole tutkinut Jaakon esivanhempia, en siis pysty varmistamaan asiaa tutkimatta mutta oletan, että sinä olet asian tutkinut. Ontajoelle taisi päättyä monenkin kainuulaisen sotilaan elämä……

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s