Geologi Benjamin Frosteruksen työryhmä kartoitti Kainuun maaperää karttoja varten valokuvin ja piiroksin useina vuosina 1900-luvun alussa. Onneksemme työryhmän laadukkailla kameroilla ikuistettiin myös ympäröivää kainuulaista maisemaa ja taloja. Säräisniemellekin työryhmä jossain vaiheessa ”eksyi”. Löysin pari kuvaa, joiden ottovuosi on joko 1906 tai 1907.

Artikkelin otsikkokuvassa Säräisniemen maantietä ja taloja. Talojen nimet eivät ole tiedossa. Kuvan on ottanut Benjamin Frosterus ja käyttöoikeudet omistaa GTK, Vanhatkuvat.

Toinen Säräisniemeltä oleva kuva on otettu Mattilan talosta. Talon sanotaan sijaitsevan Säräisniemen tien eteläpuolella. Vanhoista kartoista en löydä Mattila nimistä taloa. Säräisniemen rippikirjassa 1901-1910 mainitaan Jaalangassa Mattila (nro.11) niminen 1/8 manttaalin tila. Toinen Mattila niminen talo on Säräsiniemessä sijaitseva torppa, joka sijaitsee nro.4 Lievolan tiluksilla. Lievolaakaan ei vanhoista kartoista löydy. Wikipedia tietää kertoa näin: ”vanhan kirkonkylän kolmetoista taloa Painuanlahden ympärillä Säräisniemen kärjestä lahden ympäri Saarenrantaan olivat: Olkkola, Lievola, Painuanlinna, Iikka, Juusola, Uusitalo, Lämsälä, Maaselkä, Mutkala, Talassaari, Ojala, Salmenkorva ja Linnala. Juusola eli Säresniemi oli vuodesta 1627 vuoteen 1725 Cajanus-suvun hallussa, toimien muun muassa kievarina.”

Screen Shot 07-05-16 at 06.25 PM

Jos tuota wikipedian tekstiä soveltaa yllä olevaan karttaa, voisi Lievolan olettaa olevan Olkkolasta länteen päin. Valokuvan kuvaus sopisi siis Mattilan torpan sijaintiin ”Säräisniemen eteläpuolla”.

Kolmas Mattila on Wenetheiton nro.12 Latvan torppa. Latvan taloakaan en kartoista onnistu löytämään. Neljäs Mattila niminen talo on Vuolijoella yhteisellä maalla oleva torppa. Periaatteessa tietämättä kaikkien talojen/torppien sijaintia suhteessa Säräisniemen tiehen, voisi kai mikä tahansa näistä täyttää kriteerin.

Niin tai näin. Kerron sekä Jaalangan Mattilan tilan että Säräisniemen, Veneheiton ja Vuokijoien Mattilan torppien asukkaat kuvanottohetkellä, laitan lisätietoa aiheesta, jos/kun joku tunnistaa valokuvan rakennuksen varmuudella.

Säräisniemi, Jaalanka 11 Mattila – Talollinen, leskimies (omistaa 1/2 tilasta) Antti Johaninpoika Lämsä (s.6.2.1835) poikiensa Juhon (pso.Liisa Mikkonen) ja Antin (pso. Mari Sofia Kaikkonen) sekä tyttärensä Anna Kaisan kanssa. Lisäksi talossa asuu Antin veli Juho (omistaa 1/4 osan) vaimonsa Anna Sivosen ja kahden lapsensa kanssa. Saman talon talolliseksi on myös merkitty Heikki Kähkönen (s.27.1.1849) vaimonsa Anna Koukkarin (s.24.3.1849) ja kolmen tyttärensä kanssa. 1/4 omistajaksi on merkitty kauppias Juho Koskelo, joka ei kuitenkaan asu tilalla. Lisäksi Mattilan tilalle on merkitty talokkaaksi Tuomas Herman Juntunen (s.2.2.1851 Puolanka), vaimonsa Tiina Heikkinen (s.2.6.1854 Puolanka) sekä poika Akseli Herman. Juntusen perhe on muuttanut tilalle 1908 Puolangalta.

Säräisniemi 4 Lievola, Mattilan torppa – torppari Matti Henrikinpoika Karvonen (s.2.1.1860) ja vaimo Kaisa Karolina Leinonen (s.1.1.1862).

Säräisniemi, Wenetheitto 12 Latva, Mattilan torppa – torppari Antti Mattsinpoika Kylmänen (s.14.6.1863), vaimo Anna Loviisa Leinonen (s.16.1.1873) ja tytär Reeta Stiina.

Säräisniemi, Wuolijoki, yhteisellä maalla, Mattilan torppa – torppari Matti Johaninpoika Karjalainen (s.8.12.1844), vaimo Maria Staffanintytär Haataja (s.20.1.1851) ja poika Aatami.

VK02077
Mattilan talo Säräisniemen maantien eteläpuolella. Kuvaaja Benjamin Frosterus 1906-7. GTK, Vanhatkuvat.

Valitettavasti kuvassa oleva naishenkilö näkyy epäselvästi. Olen taipuvainen kallistumaan Mattilan sijainnista Jaalangan Mattilan tilaan, tai oikeastaan olen asiasta aika varma, koska talo on aivan liian suuri torpaksi. Torppareilla tuskin on ollut varaa hankkia tuollaista määrää moniruutuisia ikkunalasejakaan. Ikkunathan ovat olleet 1800-luvulla ylellisyystarvikkeita. Lisäksi alkuperäisen kuvan kuvatekstissä puhutaan Mattilan talosta, ei suinkaan torpasta. Toivottavasti joku tunnistaa talon ja pihamaan, ja saadaan varmistus asiaan.

Kuva itsessään henkii vanhaa elämää. Pihamaa on karu ja kivinen. Talon pihassa näyttää olevan useita rakennuksia, vasemmassa reunassa ilmeisesti aitta. Sekin vahvistaisi käsitystä talosta ei torpasta. Seinällä kiipeilee humala, joka erääseen aikaan oli jokaisen talon pakollinen kasvi.

Jälleen kerran laadukkaita kuvia kainuulaisesta elämästä!

GTK.n kuvien käyttöä säädellään oheisen aineistotuotelisenssin sääntöjen mukaisesti, lue oheisen linkin lisenssi, jos käytät kuvia!

GTK:n käyttöoikeuslisenssi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s