”Salainen” muistiinpano á la H.W.Claudelin

Olen kirjoittanut aiemmin artikkelin nimismies Henrik Wilhelm Claudelinista. Törmäsin jo vuosia sitten hänen kirjoitukseensa Kajaanin rippikirjassa. Claudelinhan oli hyvin kiinnostunut paikallis- ja sukuhistoriasta. Hän toimi eläkkeelle jäätyään Kainuun Museon museonhoitajanakin. Claudelin on myös tehnyt samaiseen 1700-luvun rippikirjaan merkintöjä surullisen kohtalon neiti Troliin’ista sekä linnanpäällikkö Diedrich Troliin’ista. Ilmeisesti hän systemaattisesti tutki vanhoja lähteitä ja löytäessään mielenkiintoisia tietoja kirjasi ne ylös ja jätti vanhojen kirkonkirjojen väliin. Teksti, jota en aiemmin ole blogiini laittanut, on ilmeisesti kirjoitettu joulukuussa 1933 ja merkitty otsikolla: ”salainen”. Ajatteliko Claudelin, että teksti pysyisi piilossa kauankin? Tuskinpa kirkonkirjoja kassakaapissa säilytettiin. Tämä salainen tiedonanto herättää nykylukijassa ristiriitaisia tunteita. Claudelin oli aikanaan kunnioitettu sekä työssään että historian harrastuksessaan. Hänen tuttavapiiriinsä ja ystäviinsä kuului paikallisia kulttuuri- ja virkamiespersoonia. Mutta kyseinen teksti pistää ajattelemaan, että oliko tuolloin noin 50-vuotiaalla Claudenilla jotain hampaankolossa kyseistä sukua tai sen jäseniä kohtaan. Yhtä aikaa teksti sekä kiukustuttaa että huvittaa…mutta lukekaa itse:

Kirjoitan vielä saman selkokielellä:

(Oheellisessa kirjoituksessa on mainittu renki Karppinen n:ti T:n ensim. sulhasena. Olisi joskus syytä tarkoin tutkia koko Karppisen suku. Eräs vanha ristijärveläinen isäntä kertoi jo isänsä väittäneen, että kaikki Karppiset ovat ikimuistoisista ajoista alkaen olleet ”suuria roistoja”. Samaa olen kuullut muidenkin kertovan. Itse puolestani en vielä uskalla asiasta mitään lausua, mutta jotkut tosiasiat tukevat kuulemiani väitteitä. Asia olisi hyvin mielenkiintoinen tutkia. Mahd. on juttu liioittelua.)

Claudelin viittaa ”oheellisessa kirjoituksessa” neiti Troliin’in tapauksesta kirjoittamaansa tekstiin, jossa renki Karppinen mainitaan hänen ensimmäisenä sulhasenaan. Onko Claudelinin kuulemien tarinoiden taustalla kuuluista kivesjärveläinen ”merirosvojoukko”, johon kuului useampikin Karppinen? Olivathan nuo tapahtumat sattuneet parisenkymmentä vuotta ennen Claudelinin syntymää, joten hän tiesi asioista vain sen mitä ihmisiltä oli kuullut. Kivesjärven roistoista olen kirjoittanut aiemmin oman tarinansa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s